TAC Rally Tielt 2016 – Loix wint 3 keer op rij na mooie strijd.

TAC Rally Tielt 2016 – Loix wint 3 keer op rij na mooie strijd.

De TAC Rally, de derde manche van het Belgisch kampioenschap, kende weer een razend spannende ontknoping in het West-Vlaamse Tielt. Het weer was de ganse dag mooier dan aangekondigd, maar precies toen de toppers het servicepark in Tielt voor de laatste keer moesten verlaten, begonnen de eerste regendruppels te vallen. Met nog twee proeven te rijden, bleef alles mogelijk in deze derde manche van het Kampioenschap van België.

Kris Princen, leider vanaf de tweede proef tot de negende chronorit, waar hij moest plooien voor Freddy Loix, hoopte de hiërarchie om te keren. De Peugeot-piloot koos voor maximaal opgesneden banden, met de zachtste rubbercompound en met een paar kleine aanpassingen aan de afstellingen. Maar, het bleek net niet genoeg. Freddy vergrootte immers zijn voorsprong op KP 13, Schuiferskapelle, om uiteindelijk 6″4 voorsprong over te houden op de korte, maar kletsnatte proef van de Poelberg. Hierdoor won de tot nu toe oppermachtige Freddy Loix de derde rally in het BRC, een hatrick. Achter het spannende duel van Loix en Princen vond het duel tussen de derde en vierde plaats van Verschueren en Demaerschalk plaats. Dit duel werd uiteindelijk door Demaerschalk gewonnen met 4 seconden. Reden: Verkeerde banden gekozen voor de regen. De Nederlandse Hans Weijs jr. behaalde een mooie vijfde plaats met zijn BMW 130i. Hij was voor ‘vele’ de man van de wedstrijd door zijn mooie passages. Martin van Iersel boekte een zeventiende plaats en Wim Muilwijk pakte plek 24. Ook Gert-Jan Kobus was aanwezig met zijn Ford Fiesta R2. Hij kwam na KP 14 Poelberg op plek 27 over de Finish.

Voor Rik Vannieuwenhuyse en Kenny Deroo was het einde van de rally te vroeg. Na KP4 vielen ze uit met mechanische pech, versnellingsbak kapot. Jammer, eerste rally na een tijdje. met de nieuwe Ford Escort MKII de rally uitrijden was het doel. Na eigen mening konden ze harder, toch stonden ze op een mooie derde plaats. Helaas mochten ze de rally niet uitrijden. Maar ook dit zijn leermomentjes ook al is het zuur. Volgende keer beter!

Toch voor de toppers een filmpje kunnen maken:

Results:

Nationaal:

  1. flag Freddy Loix –iconSkoda Fabia R5                                       1:31:31.4
  2. flag Kris Princen –iconPeugeot 208 T16 R5                              + 6.4″
  3. flag Kevin Demaerschalk –iconCitroën DS3 R5                        + 1:20.1″
  4. flag Vincent Verschueren –iconSkoda Fabia R5                       + 1:23.8″
  5. flag Hans Weijs JR. –iconBMW 130i                                            + 7:44.8″

Criterium:

  1. flag Philip Lommers –iconBMW M3                                           58:15.4
  2. flag Bjorn Renier –iconRenault Clio R3                                      + 18.0″
  3. flag Chris Algoedt –iconBMW M1                                               + 1:00.3″

No Comments

Post a Comment