ADAC Rallye Grönegau 2016 – Bas van Kamperdijk wint na spannend secondeduel.

ADAC Rallye Grönegau 2016 – Bas van Kamperdijk wint na spannend secondeduel.

Op 9 juli stond de negende ADAC Rallye Grönegau op het programma. Het was een rally waar veel Nederlanders op af kwamen. Dit resulteerde ook in de stand na zes klassementsproeven. Bas van Kamperdijk, rijdend met de Mitsubishi Lancer EVO X, won na een spannend verloop van de wedstrijd. 

Iets over twaalf zou nummer één, Michael Bieg, op de eerste proef startte. Op deze klassementsproef, WP Hoyel van 6,4 kilometer lang, zou Van Kamperdijk meteen zijn stempel drukken. Hij pakte 0,7 seconde op de Duitse Walter Gromöller die met een Opel Ascona 400 reed. Marco Koch zat 4,3 seconden achter Van Kamperdijk. Op de vierde plek stond Bieg die gevolgd werd door Bakkenes die zich op een vijfde plek bevond na de eerste proef. Na WP Hoyel gingen de deelnemers richting de bekende klassementsproef midden door het dorpje Bennien. Deze klassementsproef was een rondkoers van één ronde. De oude Opel Ascona 400 van Gromöller wist hier de Lancer EVO van Bas van Kamperdijk op 1,2 seconde te verslaan. Hierdoor moest Bas van Kamperdijk, genavigeerd door Tim Rietveld, zijn eerste plaats in het algemeen klassement afgeven aan Walter Gromöller. Henk Bakkenes schoof door naar positie drie nadat Marco Koch een fout maakte op WP Bennien. Hierna maakte de deelnemers zich op voor de laatste klassementsproef van de eerste bouclé. WP Barkhausen, met het enigste kleine stukje onverhard van de dag, was aan de beurt. Op deze klassementsproef wist Van Kamperdijk weer de snelste tijd te klokken. Henk Bakkenes volgde hem op 2,2 seconden op de tweede plek en daarna kwam Gromöller pas met de Opel. Hierdoor werd er weer van plek gewisseld in het algemeen klassement tussen Van Kamperdijk en Gromöller. Na de eerste bouclé was het dus Van Kamerdijk op een eerste plek gevolgd door Gromöller. Bakkenes stond op een derde positie gevolgd door Jan Nijhof. Op een vijfde plek algemeen stond Olaf Müller met de Citroën C2.

Toen was er iets voor half twee een pauze in het rallycentrum. Hier konden de rijders even hun rust pakken en konden de toeschouwers de rallyauto’s goed bekijken, bijvoorbeeld naar de 0-auto van Edwin Schilt die deze rally gebruikte om testen met de Skoda Fabia R5. Er was verder geen service toegestaan aan de auto’s.

Rond de klok van drie uur stond de start van de eerste klassementsproef van de tweede bouclé op het programma. Op deze eerste proef wist Gromöller gelijk de snelste rijd te klokken, waardoor zijn achterstand op Van Kamperdijk in het algemeen klassement miniem werd. Van Kamperdijk had nog maar 0.6 seconden over. Er waren nog twee klassementsproeven te rijden waar een spannend secondeduel plaatsvond tussen de Nederlander en de Duister. De Nederlander kon geen tijd meer verliezen op de Duitser Gromöller. Echter won Gromöller de voorlaatste klassementsproef van de dag. Hierdoor schoof hij weer door naar een eerste plek algemeen en was het voor Van Kamperdijk de taak om in de laatste klassementsproef 0,2 seconden goed te maken op Gromöller. Dit deed de Nederlander en pakte hierdoor de winst van de ADAC Rallye Grönegau, op maar 4,1 seconden van Gromöller.

Results:

  1. flag Bas van Kamperdijk –iconMitsubishi Lancer EVO X                                           21:54.3
  2. flag Walter Gromöller –iconOpel Ascona 400                                                             + 4.1″
  3. flag Henk Bakkenes –iconMitsubishi Lancer EVO X                                                   + 25.8″
  4. flag Marco Koch –iconOpel  Kadett C                                                                           + 48.2″
  5. flag Olaf Müller –iconCitroën C2 R2 Max                                                                     + 1:08.4″

No Comments

Post a Comment